Prikbord

Met enige regelmaat krijgen wij vragen binnen met betrekking op de geschiedenis van Geldermalsen. Soms kunnen we die vragen makkelijk en snel beantwoorden, maar vaak ook niet. In die gevallen hopen wij dat onze lezers die antwoorden wél hebben. Op onze site willen we dan ook de mogelijkheid geven vragen aan onze lezers te stellen.

Autobedrijf Udo in Geldermalsen – juni 2019

Ritsaert von Oven vroeg: “Zou iemand misschien iets weten van autobedrijf Udo in de Herman Kuijkstraat, die bestond in de jaren vijftig. Een verhaal of afbeelding zou zeer op prijs worden gesteld.”

Distributiekantoor Geldermalsen in 1944 – mei 2018

Conny van der Heyden vroeg ons: “Al heel lang ben ik op zoek naar een foto en adres van het distributiekantoor op de markt in Geldermalsen ten tijde van het jaar 1944. U zou mij zo ongelofelijk blij maken als u mij daaraan kunt helpen of kunt verwijzen waar ik dat kan vinden.”
Reacties zijn van harte welkom!

Stoomgemaal Acquoy – april 2018

 

Henk Buiteman stuurde ons in april 2018 een bericht: “Er is nog steeds een restant van het stoomgemaal met een scheprad van Acquoy. Nu een glasblazerij en als gebouw en sluis complex prachtig gerestaureerd. Maar volgens mijn bron zou er nog een stoomgemaal zijn geweest in die buurt. Dat was een wat nieuwere installatie met een apart woonhuis en een machinekamer met stoommachine en centrifugaalpomp /ketelhuis met schoorsteen. Ik heb daar een foto van omdat ik contact heb met de zoon van de toenmalige machinist die daar voor 1919 heeft gewerkt. Hij vertelde ook dat het niet meer terug te vinden is omdat het gesloopt zou zijn. De machinist die hem opvolgde was dhr. van Asperen. Graag zou ik meer willen weten waar dat precies stond en was het een extra gemaal ivm de ouderdom van het schepradgemaal?”
Eea zoek ik uit voor mijn website: www.stoomgemalenmaasenwaal.nl
Wie kan hem helpen aan meer informatie?

Vraag over wapensteen – maart 2018

 

Linda van Herwijnen vroeg ons in maart 2018: “Ik ben al lang in het bezit van een soort wapensteen en probeer nu uit te zoeken waar de steen voor bedoeld was en waar hij gestaan heeft.
Ik vraag me nu af of dit iets met de familie Grandia te maken kan hebben?
De steen heeft een wapen met links drie vissen en een liggende driehoek met rechtstaand kruis er in. Rechterhelft een staande leeuw. onderzijde van het wapen heeft links een G en een 5 (of S?) en rechts onder de leeuw een B en waarschijnlijk heeft er onder de beschadigde leeuw nog 1 of 2 tekens gestaan.
Kan iemand mij verder helpen? Het zou leuk zijn als de steen weer op de originele plek terugkeert.”

Vraag over een sierhek in Geldermalsen – februari 2018
Mevrouw W van Raalte vroeg ons: hierbij heb ik een vraag over een sierhek, bestaand uit twee karrewielen en smeedijzeren krullen, dat hing aan twee ijzeren palen bij een bungalow uit eind jaren ’50, in Geldermalsen, van ene meneer M. Murman, lid van de Boerenwagenclub. Wie heeft er een foto van dat hek?

Vraag over familiewapen De Bruijn Acquoy – februari 2018
wapendebruijnRob de Bruijn schreef: Met belangstelling heb ik kennisgenomen van informatie op uw site over Huis Acquoy oftewel de Oranjeboerderij waar tot voor kort de familie De Bruijn bewoner en eigenaar was. De grootvader (Henricus Margrita de Bruijn, geboren in 1807 in Acquoy) van mijn opa de Bruijn (1908-1998) is afkomstig van deze familie De Bruijn. In de boerderij zou een familiewapen hebben gehangen, bestaande uit een wapenschild met horizontale strepen en 10 Franse Lelies en de spreuk: “Laet ons goet doen nu wij tijt hebben”. In het bijgevoegd pdf-bestand wapen fam de Bruijn (002) vindt u informatie over het blazoen van de familie De Bruijn (het zou in 1613 zijn toegekend) uit ons familiearchief en een foto van een glas in lood afbeelding van het wapen zoals dat tot de laatste verbouwing van het Huis Acquoy als glas in lood (samen met het wapen van Acquoy) in ramen boven de ingang gehangen zou hebben.
Wie weet er meer over dit wapen/blazoen van de familie De Bruijn uit Acquoy of heeft er een afbeelding van?

Vraag over families Kennedij en Keller uit Deil
We kregen via de website een interessante vraag van Ronald Kennedij, helemaal uit Kaapstad. Wie kan hem verder helpen? “Een van mijn voorouders Jacobus Kennedij trouwde in 1811, net na het invoeren van de Burgerlijke Stand, in Deil. Zijn bruid was Reiniera Keller, de dochter van een staatse dragonder (lid Garde du Corps, waarschijnlijk van Zwitserse of Pruisische afkomst). Ik heb wel informatie gevonden over de schoonvader en ook de inschrijving van het huwelijk. Maar verder heb ik vrijwel geen informatie over Jacobus en Rijniera. Ik kon ook geen lidmatenboek, diaconierekeningen of andere informatie vinden. Ik wilde u vragen of u wellicht meer informatie heeft over Jacobus in Deil en zijn in Gellicum geboren vrouw.
Ik zal elke informatie zeer op prijs stellen. Het verhaal interesseert me zeer omdat de vader en ooms van Jacobus sterke banden hebben met zowel de patriotten als de Pruisische keurvorsten.
Ik weet dat Jacobus timmerman was. Ik kan me voorstellen dat er misschien diaconierekeningen zijn waarin hij wordt vermeld. Ik ben ook benieuwd naar mogelijke informatie die kan leiden tot beweegredenen om naar Deil te verhuizen. Zijn bruid was zwanger tijdens de bruiloft. Werkte Jacobus voor de familie Keller? Als lid van de Garde du Corps moeten de (groot)vader van de bruid aanzien en vermogen gehad hebben. Hadden ze wellicht een mooi optrekje in Deil? Ik heb het artikel gelezen op de site over Frissenstein. Ik ben benieuwd of Reinera Keller hier opgroeide.”

Films Chamotte
Gijs van Kranenburg vroeg ons: ik heb gedurende mijn Chamotte-tijd voor de gepensioneerden van dit bedrijf een 8mm film gedraaid over Geldermalsen die begin 50-er jaren was opgenomen. Alle verenigingen, scholen, brandweer etc. stonden hier op. Weet niet (meer) ter gelegenheid waarvan die opnamen zijn gemaakt. Ik kreeg deze 3 spoelen in bruikleen van de Familie Van Doorn – een wat ouder echtpaar – die recht tegenover ‘Ons Huis’ in Geldermalsen woonden. Ik denk dat deze films nog in Geldermalsen zitten, maar bij wie ? Ben zelf ook nog wel eens op speurtocht geweest, maar liep al gauw tegen het feit aan dat de familie geen kinderen had. Wie kan helpen?

Mannenkoor KKG
Bert de Ruiter is nieuwsgierig naar mannenkoor K.K.G. in Geldermalsen, waarvan zijn opa, Jan van Buren, oprichter en ere-lid was. Lees de oproep hier.

Het verhaal van de doodgraver van Beesd
De volgende vraag komt voort uit het boek Veldpost Sumatra, dat verscheen in 2016. Dit is een bewerking van het dagboek dat Han de Haas (1926-2004) uit Beesd heeft bijgehouden van 5 januari 1947 tot en met 27 maart 1950. Hij diende in het Nederlands leger van 1947 tot 1950 in Indonesië. In dit boek van Peter Penders, wordt gesproken over een verhaal dat Han van zijn collega’s herhaaldelijk moet vertellen: het verhaal van ‘de doodgraver van Beesd. Han schrijft in zijn dagboeken: “U weet wel, over de schuur van doodkisten.” Bij de boekpresentatie vertelde de auteur dat hij heeft proberen te achterhalen waar dit verhaal over gaat, maar helaas zonder succes. Heeft u een idee? Laat het ons weten.

Foto gezocht van Cornelis Verweij
De volgende vraag kwam binnen via Cor Verweij:  “In 1852 werd Cornelis Verweij door de raad van Geldermalsen benoemd tot gemeentebode. Hij bleef dit tot aan zijn dood in 1881. Bij zijn aanstelling was de wedde 40 gulden ’s jaars waarvoor hij ook het onderhoud van de begraafplaats voor zijn rekening moest nemen. Verder diende hij de dennenhaag van de gemeenteweide te scheren. Ik ben op zoek naar een foto van deze Cornelis, mijn betovergrootvader, die behalve gemeentebode ook herbergier was. Ook mis ik een foto van Jantje Udo, zijn (tweede) vrouw. Hopelijk kan iemand mij helpen.”

Het was een tijd waarin nog niet veel gefotografeerd werd, maar misschien is er toch bij iemand een afbeelding bekend? Of tips waar hij zou kunnen zoeken? Bedankt voor het meedenken!

Heeft u een antwoord of een eigen oproep? Laat het ons weten; reageer via de website of stuur ons een e-mail.

%d bloggers liken dit: