Historisch onderzoek en onze partners

Voor als u zelf aan de slag wilt gaan, hebben wij wat tips voor u. Op deze pagina vindt interessante websites en instellingen waar u terecht kunt voor historisch onderzoek. Aanvullingen en tips zijn vanzelfsprekend welkom!

RAR_logoEen belangrijke instelling en samenwerkingspartner van Geschiedenis Geldermalsen is het archief, voor onze regio is dat het Regionaal Archief Rivierenland.
Op de website van het archief zijn personen, kranten, beelden en archiefinventarissen eenvoudige en snel te doorzoeken. Op deze manier is vanuit huis een immense rijkdom aan informatie te raadplegen. Een bezoek aan het archief loont echter ook zeer de moeite.

HKWB 1.JPGVoor lokale historici of historisch geïnteresseerden is de Historische Kring West-Betuwe een belangrijk startpunt. De historische kring heeft een tijdschrift, een website en organiseert onder andere ook lezingen en excursies.

 

logo-delpherDelpher is een online project van een aantal universiteiten en de Koninklijke Bibliotheek. Op de Delpher website worden boeken, tijdschriften, kranten en radiobulletins ontsloten. Op de site zelf staat te lezen:
‘Het maakt niet uit wat voor onderzoek u doet en op welk niveau. Delpher biedt voor iedereen de originele teksten uit meer dan 1 miljoen kranten, 1,5 miljoentijdschriftpagina’s en meer dan 90.000 boeken uit de 17de tot de 20ste eeuw. En het aanbod zal de komende jaren alleen maar groeien. Van 30 miljoen pagina’s nu tot 50 miljoen over een paar jaar. En wie weet hoeveel daarna.’

logo-MijnGelderlandEen andere leuke site om eens door te grasduinen is
Mijn Gelderland. Daar is veel informatie te vinden over de geschiedenis van de hele provincie, maar onze regio komt ruim aan bod.
De website bevat verhalen uit de geschiedenis van Gelderland ondergebracht bij specifieke thema’s.

%d bloggers liken dit: