F.A. Wonninkstraat in Meteren staat stil bij het verzet

Verbaasde reacties kreeg Ine Wonnink op zondag 29 april 2018 toen zij aanbelde bij de bewoners van de F.A. Wonninkstraat in Meteren. De straat, die vernoemd is naar haar reeds overleden vader, kreeg dit bezoek ter ere van zijn 100ste geboortedag. Als één van de dochters van deze verzetsstrijder kent Ine de verhalen van het verzet in onze regio maar al te goed. Het verzet waarin haar ouders een rol hebben gespeeld.

door Mandy van Diën

Bewoonster Chantal Kielliger was eveneens verrast toen Ine, haar dochter en kleindochters aan haar deur stonden met een traktatie. Chantal richtte n.a.v. een straatbarbecue enkele jaren geleden een Facebook-pagina op. Deze pagina werd gevonden door Ine, waarna zij een reactie plaatste. Er ging wat communicatie over en weer. Daar bleef het echter bij, tot afgelopen weekend. Ine’s zus was al eens een kijkje wezen nemen in de straat die de familienaam draagt, Ine zelf nog niet. Het was een spontane actie die opkwam tijdens een gesprek met haar dochter. De nazaten van Frederik Antonij (Ton) Wonnink werden vriendelijk en enthousiast ontvangen. ,,Een mooie, gezellige straat met een diversiteit aan mensen”, vertelt Ine trots.

POLITIEAGENT

Dhr. F.A Wonnink 2
F.A. Wonnink

Ton Wonnink was ten tijde van de oorlog politieagent in de regio Zetten-Kesteren. Met regelmaat werd hij overgeplaatst naar Geldermalsen. Rond 1943 raakten hij en zijn vrouw betrokken bij het verzet, waarbij hij onder meer hulp verleende bij het plaatsen en verzorgen van onderduikers en het verspreiden van illegale lectuur. Hij werkte mee aan tal van sabotageacties en het vervoer van wapens en munitie.

Wonnink en zijn vrouw waren pas midden twintig tijdens de oorlog en hadden nog een heel leven dat daarop volgde. Een leven waarin zij hun kinderen leerden om regelmatig stil te staan bij wat ze hebben. Een belangrijke les die Wonnink zijn kinderen vaak vertelde was dat als je blijft haten, je de oorlog gaande houdt. Dat de oorlog niet tussen de mensen zelf is, en dat ook de Duitse bevolking heeft geleden. Hij kende vaak angst, waarbij zijn grootste zorg was dat hij gepakt zou worden met het risico dat anderen daarin werden meegenomen.

Dhr. F.A Wonnink
F.A. Wonnink

INTENSE GESPREKKEN

Ine vind het belangrijk dat de vrijheid, waarvoor zoveel mensen hebben gestreden en nog altijd voor strijden, wordt doorgegeven. Om even bij stil te staan op 4 mei; voor hen die hebben gevochten en alle slachtoffers die zijn gevallen. Ine was verrast door de interesse en intense gesprekken tijdens haar bezoek. Trots is zij op een jonge moeder die haar kinderen riep om kennis te maken en vertelde over hoe Wonnink handelde in de oorlog. ,,Een verhaal dat werd verteld zonder haat, maar dat werd doorgegeven van de ene generatie naar de andere.” De F.A. Wonninkstraat is voor de bewoners meer dan alleen een naam. De straat heeft niet alleen een gezicht gekregen, maar een verhaal. Kalenberg kent nog 12 straten die zijn vernoemd naar lokale verzetsstrijders.

Ine Wonnink met dochter en kleindochters voor de straat die vernoemd is naar haar vader - Foto Chantal Kielliger
Ine Wonnink met dochter en kleindochters voor de straat die vernoemd is naar haar vader – Foto Chantal Kielliger

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.