Met de stoomtrein van Geldermalsen, via Kesteren naar Tilburg

In het Polygoon journaal van 1 januari 1974 werden fraaie beelden getoond van een oude stoomtrein uit 1911, waarmee ruim zestig jaar later een ritje kon worden gemaakt van Geldermalsen, via Kesteren, naar Tilburg. Het commentaar bij het filmpje wordt gegeven door Philip Bloemendaal.

De locomotief, bijgenaamd “Jumbo” , was eerst bekend onder nummer SS 731 en vanaf 1921 onder nummer 3737. De loc reed in 1974 met acht rijtuigen uit 1924 naar Tilburg.

Foto van Joop van Bilsen / Anefo gemaakt op 16-6-1956 van 25 jaar Ned. Ver. van Belangstellenden in Spoor- en Tramwezen. Stoomlocomotief ( no. 3737 ) en houten rijtuigen (bron: http://www.collectienederland.nl).

Deze sneltreinlocomotief was een echt werkpaard en reed zo’n 3 miljoen kilometer in totaal. Na bijna een halve eeuw trouwe dienst, maakte de locomotief op 7 januari 1958 namens de NS de laatste officiële stoomtrein van Geldermalsen naar het Nederlands Spoorwegmuseum (Utrecht Maliebaan). Daar is de locomotief nog steeds te bekijken.

Wellicht zijn er mensen die toentertijd zijn meegereden of andere herinneringen hebben aan deze rit? Wij horen het uiteraard graag van u!

Oude stoomloc van stal gehaald, by Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder), is licensed under Creative Commons – Attribution-Share Alike.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.