Geldermalsen in de Beeldbank van het NIMH

Een zoekactie naar Geldermalsen op de site van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) heeft zeven foto’s als resultaat. Met een gevarieerd aanbod aan onderwerpen, te weten een luchtfoto, drie foto’s van een toespraak tot de manschappen van het luchtverdedigingspunt Geldermalsen in 1939 en drie foto’s van een  selectie-training te Geldermalsen met het Nationaal Militair Voetbal Elftal in 1998.

Allereerst de luchtfoto genomen tussen 1920 en 1940.

Geldermalsen was uiteraard aanzienlijk kleiner als dat het nu is. Er is nog geen jachthaven aangelegd en de brug over de Linge was nog niet de huidige brug. De Beurs (tegenwoordig deels Schenkerij de Beurs en deels Le Mélangeur Koffie, Thee & Chocolade) en de centrumkerk zijn duidelijk te herkennen.

De bebouwing is vooral te vinden tussen de Kerkstraat en de Herman Kuijkstraat. Links tot aan de Kerkstraat en en de Rijksstraatweg. De Rijksstraatweg kent een aantal gebouwen tot aan Molen de Bouwing.

Rechts van de Rijksstraatweg loopt het dorp door via de Zaaiwaardweg en verder in een strook langs de Geldersestraat en de Herman Kuijkstraat.

Het NIMH geeft bij deze foto de volgende informatie:

In 1939 was er in Geldermalsen een luchtverdedigingspunt gevestigd. De foto’s hebben een “toespraak tot manschappen van het luchtverdedigingspunt Geldermalsen door de Generaal der Artillerie C.A. Prins, commandant Luchtverdedigingskring Utrecht-Soesterberg” als onderwerp.

Het NIMH geeft bij deze foto’s de volgende informatie:

Gijs van Kranenburg reageerde op deze foto’s: “De toespraak van Generaal C.A. Prins in 1939 is NIET in Geldermalsen maar in Buurmalsen, Rijksstraatweg 1-3 het huidige Thomashuis. Het hoofdkwartier van de luchtdoel artillerie was daar in de mobilisatie gevestigd.”

Ten slotte de foto’s van een selectie-training met het Nationaal Militair Voetbal Elftal met de assistent-bondscoach met zijn pupillen op de voetbalvelden in Geldermalsen.

Het NIMH geeft als informatie bij deze foto’s:

Zie ook:

Acquoy in de Beeldbank van het NIMH
Asperen in de Beeldbank van het NIMH
Beesd in de Beeldbank van het NIMH
Buurmalsen in de Beeldbank van het NIMH
Gellicum in de Beeldbank van het NIMH
Herwijnen in de Beeldbank van het NIMH
Vuren in de Beeldbank van het NIMH
Waardenburg in de Beeldbank van het NIMH

4 gedachten over “Geldermalsen in de Beeldbank van het NIMH”

  1. De luchtfoto van Geldermalsen met de oude brug en een stukje van het huidige Buurmalsen aan de Lingedijk is volgens mij van voor 1928. Ons huis, Lingedijk 14, is van 1928 en staat nog niet op de foto. Ook het rijtje van 4 huizen naast ons nog niet, en die zijn enkele jaren ouder dacht ik.

  2. Ik denk zelfs van voor 1920, bepaalde woningen in de Groeneweg in Buurmalsen staan er niet op en deze zijn in 1920 gebouwd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.