Verdwenen kastelen in Deil

In de negentiende eeuw wordt het bestaan van zeven kastelen in Deil vermeld, onder andere door de plaatselijke predikant Römer. De namen die er voor kastelen in Deil voorkomen zijn overigens meer dan zeven. Na onderzoek, op basis van de kaart uit 1713 met de ‘omgrachte’ percelen, blijven over: (van oost naar west): Bakerbos (1405) langs de Krugerstraat, Ringelenstein langs de Prins Willem-Alexanderstraat  (in 1466 zonder naam vermeld ‘als hoeve met hofstad’), Reinestein/Rijnestein (1388) langs de Prins Willem-Alexanderstraat, Vogelenburg dat aan de Prins Willem-Alexanderstraat bij de kerk ligt, Schorestein (1373 – ook vermeld als Gerestein en mogelijk als Schonestein) met Bulckesteijn (ca. 1430) en Palmestein (voor 1495). Behalve Vogelenburg worden ze allemaal vermeld in het leenregister van Gelre. Duivelshof is een verbastering van Duifhuishof, het duifhuis van vermoedelijk Reinestein. Overigens waren deze kastelen maar relatief  kleine verdedigbare en omgrachtte ‘huizen’ van steen. Bulckesteijn was verreweg de grootste. De namen van deze kastelen zijn nog in de huidige straatnamen in Deil terug te vinden.

02_Deil_1713_kaart Deil_HS_bewerkt.jpg
Inzet nummering: 1) Vogelenburg, 2) Bakerbosch, 3) Ringelestein, 4) Rijnestein, 5) Schorestein, 6) Palmesteyn, P) Pastorie. Verzameling Helma Schouten

Deze tekst van de hand van Helma Schouten verscheen eerder in de Mededelingen van de Historische Kring West-Betuwe. Een wandeling van Geldermalsen naar Leerdam. 1884-2012, jaargang 40, jubileumnummer 2012.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.