Molen De Vlinder in Enspijk

Langs de Linge, tussen Deil en Enspijk, staat een opvallende witte molen. Tot 1913 was dit een wipkorenmolen, van beide plaatsen, vandaar dat hij aan de dijk tussen Deil en Enspijk in staat. In 1913 werd de molen door brand verwoest.

03_Enspijk_tab13b_Molen De Vlinder.jpg
Molen De Vlinder in 1931, nadat deze wederom was afgebrand. Verzameling Rochus Timmer.

De toenmalige molenaar G.J. de Heus liet een ronde stenen stellingkorenmolen bouwen, die de naam ‘De Haas’ kreeg. In maart 1931 brandde ook deze molen uit. De molen werd hersteld met onderdelen van onder andere de molen uit het stadje Heukelum, die toen gesloopt werd. In de Tweede Wereldoorlog had de molen ook een andere functie; er zat een luisterpost van het verzet in. De molen is verschillende malen gerestaureerd, de meest recente restauratie was in 2001/2002.

Enspijk_molen_IMG_5642.JPG
Korenmolen De Vlinder langs de Linge. Foto Martine Eerelman-Hanselman, 2012.

Deze tekst van de hand van Martine Eerelman-Hanselman en Arthur Eerelman-Hanselman verscheen eerder in de Mededelingen van de Historische Kring West-Betuwe. Een wandeling van Geldermalsen naar Leerdam. 1884-2012, jaargang 40, jubileumnummer 2012.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.