Fort Asperen; van verdedigingswerk naar kunstfort

Klik hier voor meer informatie.Ondanks de naam ligt fort Asperen feitelijk in Acquoy. Het fort is gebouwd in 1845 als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en in 1879/1880 aangepast. In de Eerste en Tweede Wereldoorlog werden er betonnen bomvrije wacht- en waarnemingsposten bijgebouwd. Fort Asperen is onderdeel van een hele reeks werken in de directe omgeving ter verdediging van het zogenaamde Linge-acces, een zwakke plek in het defensiesysteem van de linie. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is in z’n totaal een rijksmonument. Voor veel forten wordt momenteel een nieuwe bestemming gezocht.

Pentekening Fort Asperen te Acquoy anno 1986.jpg
Pentekening van Fort Asperen door Paula Vermook gemaakt in 1986. Verzameling Paul van Mook.

Het vervallen fort Asperen, zoals het verdedigingswerk in de Nieuwe Hollandse Waterlinie in de wandel heet, werd herondekt als kunstfort door Piet Cleveringa uit Acquoy. Samen met honderd dorpsgenoten werd in juni 1981 de Midzomernachtsdroom van Shakespeare uitgevoerd op het overwoekerde terrein van het fort. Sindsdien zet een stichting van vrijwilligers zich in voor restauratie en onderhoud en wordt jaarlijks een kunstexpositie georganiseerd. Inmiddels nadert de restauratie haar voltooiing en is KunstFort Asperen geboren. In de zomermaanden is het fort Asperen open, in de winter huizen er vleermuizen. De taveerne in de houten artillerieloods is in principe het hele jaar geopend.

Inmiddels heeft de stichting KunstFort Asperen zichzelf opgeheven en haar activiteiten gestopt. De activiteiten zijn overgenomen door Fort bij Asperen. Klik hier voor meer informatie.

Asperen_fort_IMG_5686.JPG
Een van de bunkers van Fort Asperen, ooit een verdedigingswerk, hier in gebruik als kunstfort. Foto: Arthur Eerelman-Hanselman, 2012.

Deze tekst van de hand van Martine Eerelman-Hanselman en Arthur Eerelman-Hanselman verscheen eerder in de Mededelingen van de Historische Kring West-Betuwe. Een wandeling van Geldermalsen naar Leerdam. 1884-2012, jaargang 40, jubileumnummer 2012.

Eén gedachte over “Fort Asperen; van verdedigingswerk naar kunstfort”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.