Dansen bij Tante Hanna

Ieder Geldermalsens meisje dat in de tweede helft van de vorige eeuw wilde leren dansen, kwam terecht bij Hanna Mulder-Hulscher. ‘Tanta Hanna’ kwam kort na de oorlog samen met haar man, kunstschilder Piet Mulder, vanuit Amsterdam naar het landelijke Geldermalsen. Hier begon ze in 1951 haar dansgroepen en groeide ze uit tot een legende. Ruim 50 jaar gaf ze ballet, dansles en volksdansles in het dorp.

11. Hanna Mulder

2 gedachten over “Dansen bij Tante Hanna”

 1. Ik ben Rein Mulder 1955 Amsterdam geboren en Tante Hanna en Oom Piet waren in moeilijk tijd mijn pleeg ouders en familie.Vind het erg leuk dat mijn Tante een plat vorm krijgt voor haar goedheid voor Geldermalsen en de jeugd. Reinjan en Els mijn neef en nicht waren de deur al uit, en ik kwam in Geldermalsen tot rust ging er ook naar school.
  Ze waren goed voor vele mensen in het dorp en hielp iedereen.
  Het dansen begon in Atelier en werd al gauw te klein. Mijn Nicht Els Mulder dansten ook, en kwam wel eens over uit Tiel om mee te dansen.
  Later kreeg mijn tante een grotere ruimte in het dorp, ik meen van de duivenclub.Een grote kantine ruimte kan ik mij heugen.Er was niet veel te doen in Geldermalsen dus ik ging als jongen ook mee. Was wel te bang om mee te dansen dat deed ik niet, de groep jonge vrouwen vonden het zo leuk, dat het elke week drukker werd. Ze trainde op gegeven moment voor jaar uitvoering, Tante Hanna was goed thuis in Joegoslavische dansen, en in dat land is ze ook wel geweest meen met vakanties met oom Piet . Alle provincies in dat land nam ze weer nieuwe dans vormen mee.
  De gemeente heeft geen idee wat zij allemaal deed voor Geldermalsen.
  Ze verdiend een standbeeld al zou ze dat zelf niet willen.
  Ben trots dat zulke mensen nog hebben bestaan in dorp waar echt geheel niks was.
  Het is een gemiste kans van de gemeente haar te bedanken voor vele jaren jeugdwerk ging nog erg professioneel ook.
  Maar haar dochter Els Mulder die ook dansten en hielp bij de hele jonge groepen mijn nicht leeft gelukkig nog.
  Reinjan mijn neef werd meester in recht en later Auteur in Amsterdam waar zijn hart lag.
  Kortom ik was jaloers op het warme gezin waar ik me zo thuis voelde.
  En ze zullen altijd een voorbeeld zijn, hoe liefde geven een schoon goed is, en het werd haar nooit te veel, maar werkte de hele week keihard met de jeugd kleding verzetten danspakjes.Was er soms net een buurthuis.

  Hoop dat vele jonge vrouwen die gedanst hebben bij Tante Hanna een stukje te schrijven over hun ervaring. Vrouw met gouden hart.
  Nogmaals de gemeente weet niet hoe rijk ze zijn geweest met familie Mulder Tuindorp 48, oom Piet Mulder verdienstelijk kunstschilder 1919-2001

  Rein Mulder Junior

 2. Piet Mulder en Hanna Mulder waren periode mijn pleegouders, mijn oom en tante, ik zat in Geldermalsen op school en woonde bij hun omdat in
  onze familie problemen waren.Genoot van de liefde en de rust in het nog rustige Geldermalsen.

  Oom Piet Mulder was altijd aan het schilderen en de gehele Betuwe staat bijna op doek. Na het warm eten gingen we fietsen de Betuwe door en
  stopte af en toe oom Piet Schetste de mooiste plekjes in de Betuwe en werkte die laten uit tot schilderdoek of aquarel, geweldig al die
  technieken was hij machtig het was een fijne rustige man.
  Tante Hanna was met de vele jeugd in het dorp bezig en leerde ze dansen ik heb het begin hierin meegemaakt. Het werd al gauw een vast dag per week en het werd steeds drukken met jonge meiden van school en de groep groeide.Zo ook de ambities elk jaar een uitvoering al gauw werd mijn nicht Els Mulder opgetrommeld om te helpen met naaien van mooie danskleding en tante Hanna had enorm veel inspiratie uit de vele
  volksdansen. Als ze met oom Piet op vakantie was in oud Joegoslavië was wat nu verdeeld is.danste met de lokale bevolking oude volksdansen.Al die dansen werden in gestudeerd en weer aan de jeugd in Geldermalsen geleerd in Atelier op Tuindorp 48.

  Reinjan de zoon van oom Piet en Tante Hanna waren huis al uit en studeerde in Amsterdam rechten.Els Mulder was ook het huis uit maar was
  er wel elke week nu het zo druk werd. Ik als Amsterdamse jongen keek graag en vermaakte me prima. Denk er nog vaak aan zou het zeker mijn leeftijd zijn ik heb nooit begrepen dat gemeente Geldermalsen haar nooit heeft bedankt of onderscheiden voor al haar werk niks was haar te veel. Maar te laat is het nooit. Was echt een buurthuis voor de jeugd. Ook al huurde ze zelf een mooie ruimte van een vereniging waar gedanst kon worden met alle voorzieningen en ruimte. Toch werd er op Tuindorp altijd druk gewerkt voor de jaarlijkse uitvoering.

  Nog stukje over oom Piet Mulder heb zelf nog mooie doeken hangen en maken me vrolijk de Betuwe schilderijen vind ik het mooist daar heeft
  hij ook het meeste van geschilderd. Later Kochten oom Piet en Tante Hanna huisje in Engeland bij de kust mijn broer en zus hebben er wel
  eens een zomer doorgebracht. Daar heeft oom Piet Mulder ook aardig veel geschilderd Engelse kusten hier is ook een boek van Piet Mulder uit
  gebracht door Reinjan Mulder en Els Mulder prachtig stuk naslag werk.
  DE ZEE IS SAAI.en 2019 mooi boek met vele werken Boekpresentatie in De Pluk, kijk bij neef Reinjan Mulder hoe hij schrijft over zijn vader geweldig.

  Kan nog wel uur doorgaan maar wat mijn oom en tante deden voor Geldermalsen is niet gewoon maar geweldig, een standbeeld zou nog te
  kort doen.Hier heeft de Gemeente Geldermalsen een steek laten vallen. Tante Hanna Mulder stond echt voor iedereen klaar. Denk met veel liefde terug aan mijn oom Piet en tante Hanna Neef Rein Mulder 1955 Amsterdam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.